WOZ-waarde woningen openbaar
  • De WOZ-waarde van woningen wordt openbaar. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers wil woningbezitters daarmee meer inzicht geven in de waarde van hun eigen woning.

    Nu kunnen woningeigenaren alleen onder strikte voorwaarden achter de WOZ-waarde van andere pand komen. Daardoor kunnen mensen de waardebepaling van hun huis maar moeilijk vergelijken. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de OZB en het eigenwoningforfait.

    Volgens de bewindsman is de bepaling van de WOZ-waarde voor veel woningbezitters ‘abracadabra’. ‘Dit leidt bij veel burgers tot irritatie, omdat gemeenten soms lukraak een bedrag lijken vast te stellen.’ Staatssecretaris Weekers (Financiën) wil dat de WOZ-waarde van alle woningen openbaar wordt gemaakt. Hij hoopt ook dat zo minder bezwaarschriften worden ingediend. Weekers wil eerst advies vragen bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

    Weekers maakte ook bekend dat het eigenwoningforfait volgend jaar met 9 procent omhoog gaat. De belasting die woningbezitters moeten betalen voor de waarde van hun woning gaat van 0,55 naar 0,6 procent. Deze 0,6 procent, die geldt voor woningen met een waarde van 75.000 tot 1,04 miljoen euro, moeten ze bij hun inkomen optellen. Het hogere forfait hangt samen met de dalende woningprijzen. Jaarlijks wil het kabinet ongeveer hetzelfde ontvangen uit het forfait. Woningeigenaren blijven per saldo dus ongeveer hetzelfde betalen.