Huiseigenaren vinden stijging woningforfait onacceptabel
 • Bijna driekwart van de huiseigenaren (73 procent) vindt de recente verhoging van het eigenwoningforfait niet kunnen.

   

  Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag bekend op basis van onderzoek onder ruim 20.000 leden.

   

  Meer belasting betalen terwijl het huis in waarde is gedaald, gaat er bij de huizenbezitters niet in. ”Het forfait dat je bij je inkomen moet optellen en waarover je inkomstenbelasting betaalt, zou moeten dalen of in het ergste geval gelijk moeten blijven, maar niet stijgen”, stelt Eigen Huis.

   

  Aanleiding voor de peiling onder de leden is de verhoging per 1 januari van het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait van 0,6 procent naar 0,7 procent van de WOZ-waarde.

   

  Inkomens

  Volgens Hans André de la Porte van Eigen Huis zijn huizenbezitters door de belastingverhoging minimaal 100 euro extra kwijt per jaar. Bij hogere inkomens en duurdere woningen loopt dit op in de ”honderden euro’s”.

   

  De ”onverwacht forse stijging” van het eigenwoningforfait komt volgens Eigen Huis voor een deel door de sterke stijging van de huren in het afgelopen jaar. Dat de huurstijging daar via een vaste formule invloed op heeft is volgens André de la Porte een onbedoeld bijeffect en een onvolkomenheid in het systeem, ”die er zo snel mogelijk uitgehaald moet worden”.

   

  Eigen Huis pleit ervoor dat het eigenwoningforfait dit jaar wordt bevroren. Ook wil de organisatie dat de Tweede Kamer de manier waarop het forfait wordt vastgesteld opnieuw onder de loep neemt.

   

  VVD

  Regeringspartij VVD heeft moeite met de verhoging van het percentage voor het eigenwoningforfait als gevolg van hogere huurprijzen nu het kabinet het scheefwonen aanpakt. Dat leidt tot hogere belasting voor eigenwoningbezitters en dat is volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser een effect dat onbedoeld en ongewenst is.

   

  Het eigenwoningforfait stijgt onder meer mee met de huurprijzen. Dat is al zo sinds 2001. De stijging van het forfait dit jaar van 0,6 procent naar 0,7 procent is volgens de VVD conform de regels.

   

  Niet de bedoeling

  Maar nu het kabinet het scheefwonen aanpakt, stijgen de huren en daarmee ook het forfait nog eens extra. En dus de lasten voor huizenbezitters in 2015. Dat was niet de bedoeling, zei Visser donderdag in een Kamerdebat.

   

  Wat zij precies wil, werd in het debat niet helemaal duidelijk. Ze vroeg staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om de ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

   

  De PVV weet wel precies wat er moet gebeuren: de stijging van het forfait is onaanvaardbaar en moet worden bevroren.

   

  De SP verweet de VVD dat de relatie tussen huren en eigenwoningforfait al jaren geldt en “willens en wetens”‘ is gelegd. Nu het pijn gaat doen voor de huizenbezitters, begint de VVD te protesteren, hoonde de SP.

  bron: nu.nl